Wat is de kracht van de 7 Habits tijdens de coronacrisis?

Wat is de kracht van de 7 Habits tijdens de coronacrisis?

Mijn vorige twee blogs gingen over ‘Fixed & Growth Mindset’ en eentje later over ‘Ben jij voorbereid op een recessie?’ Allebei wel toepasselijk in deze tijd… Met het digitaal aanbieden van mijn lessen merkte ik soms een flinke ‘fixed mindset’ bij mezelf. Maar gelukkig was ik me ervan bewust en probeerde ik zoveel mogelijk uit die comfortzone te gaan en nieuwe kansen te zien.

Op dit moment zitten we volop in de coronacrisis: thuiswerken, zoveel mogelijk binnenblijven en afstand houden van iedereen. Ik heb getwijfeld of ik deze blog zou schrijven, en of het handig is dit te linken aan de actualiteit, want mijn leven is er niet rustiger op geworden toen de scholen officieel dichtgingen.

Vorige week, toen ik even een avond niks te doen had, zat ik te bladeren door mijn aantekeningen van een training over de The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen Covey, en ging het weer kriebelen. De 7 Habits zijn geweldig tijdens een crisis zoals nu. Dus vandaar mijn blog.

Nog even nog kort op een rijtje:

 • Habit 1: Wees proactief
 • Habit 2: Begin met het eind in gedachten
 • Habit 3: Belangrijke zaken eerst
 • Habit 4: Denk win-win
 • Habit 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden
 • Habit 6: Creëer synergie
 • Habit 7: Houd de zaag scherp

Eigenschap 1 t/m 3 gaat over de ‘overwinning op jezelf’, 4 t/m 6 over de ‘overwinning met je omgeving’ en 7 houd alles in balans. Eigenschap 1: Wees proactief gaat over de gewoonte van persoonlijke verantwoordelijkheid. Key woorden zijn: verantwoordelijkheid, keuze, rekenschap, initiatief en vindingrijkheid. Eigenschap 2: Begin met het eind in gedachten gaat over de gewoonte van persoonlijke visie. Key woorden zijn: visie, commitment en richting. Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst gaat over de gewoonte van zelfmanagement. Key woorden zijn: focus, integriteit, discipline en prioriteiten stellen.

I am not a product of my circumstances. I am a product of my decisions. – Stephen Covey

Ik wil me nu vooral even focussen op de eerste 3 want daar ben ik de aflopen dagen mee aan de slag gegaan.

Bij ons thuis gaat het met vallen en opstaan, is het wennen aan deze situatie en lukt het niet altijd om de 7 Habits denkwijze vast te houden. Maar juist dan staan we weer op en gaan we stap voor stap verder. De komende tijd wil ik mij weer bewust focussen op een aantal aspecten:

 1. Neem verantwoordelijkheid en initiatief (privé en met werk)
 2. Focus op je cirkel van invloed (je gezin en degene met wie je nauw samenwerkt)
 3. Begin de week en dag met een einddoel voor ogen (elke dag maak ik een planning, en dat geldt ook voor elke week. Deze laatste maak ik samen met mijn vrouw, want we werken nu allebei vanuit huis, in het onderwijs én er lopen 3 kinderen rond…)
 4. Focus op de grootste prioriteiten (hiermee begin ik als eerste, zodat deze in ieder geval af zijn)

Voor ons als gezin en voor mij persoonlijk werkt dit echt fijn. Zeker nu het leven van alledag wat onzekerder is, en regels vanuit de overheid soms per dag veranderen.

Houd de zaag scherp
Eigenschap 7 gaat over de gewoonte van continue zelfontwikkeling. Key woorden daarbij zijn: vernieuwing, continue verbetering en balans. Ik heb gemerkt dat dit zeker nodig is de afgelopen weken, zowel digitaal als mentaal. En dan niet alleen gerelateerd aan werk, maar ook persoonlijk: wat vind ik leuk? Waar hou ik van en kan ik me verder in ontwikkelen? Met een gezin 24/7 is het niet altijd even makkelijk, maar probeer een momentje te vinden: zorg ook goed voor jezelf!

Succes! Laat gerust een reactie achter en geef de blog een like.

Wil je verder nog wat lezen? Zie m’n vorige blogs: Nieuwe start | Fixed & Growth Mindset | Ben jij voorbereid op een recessie? Mocht je het boek van De zeven eigenschappen van effectief leiderschap willen lezen, klik dan hier.