Fixed & Growth Mindset

Fixed & Growth Mindset

Mindset is ‘in’ tegenwoordig, en dan vooral een goede mindset. Professor Carol Dweck heeft het over een fixed & growth mindset. En dan is het belangrijk om de growth mindset te hebben, geeft zij aan. Ik geloof dat wij allemaal de potentie hebben om een verschil te maken. Maar waarom gaat de ene persoon bij de pakken neerzitten bij een heftige gebeurtenis en reageert de ander tegenovergesteld? De één ziet het als springplank om beter te worden, de ander komt vast te zitten. Professor Carl Dweck heeft dit fenomeen van fixed & growth mindset wetenschappelijk onderzocht.

Situaties zelf zijn niet bepalend; wél hoe wij omgaan met die situaties. – Michael Pilarczyk

Fixed mindset: ieder mens heeft capaciteiten, intelligentie & talent. Mensen met een fixed mindset denken dat dit vaste eigenschappen & trekken zijn. Mensen met een fixed mindset geloven dat dingen onveranderbaar zijn en handelen daar ook naar.

Growth mindset: mensen met een growth mindset geloven dat hun capaciteit, intelligentie & talent te groeien en te ontwikkelen is. Mensen met een growth mindset geloven dat dingen kunnen ontwikkelen. Ze proberen iets uit en groeien.

Mensen denken regelmatig in belemmeringen: “ik heb niet genoeg ervaring, dus ik kan het niet” of “ik ben niet slim genoeg, dus die promotie kan ik vergeten”. Hiermee plaats je jezelf in een hokje, waar je voor je gevoel niet meer uit kunt. Als je echt uit jezelf wilt halen wat in je zit, zul je anders moeten gaan denken. Je zit niet vast aan je huidige capaciteit, intelligentie & talent. Je hersenen zijn kneedbaar en kunnen groeien en ontwikkelen.

Challenge yourself all the time. Don’t praise intelligence or talent. Praise the process. – Carol Dweck.

Mensen met een fixed mindset creëren een onzichtbaar plafond voor zichzelf en blijven in hun comfort zone. Mensen met een growth mindset weten dat ze altijd een stap verder kunnen zetten. Door hard werken, commitment en niet opgeven. Mensen met een growth mindset gaan stap voor stap verder. Hoe krijg je een growth mindset mentaliteit? Er bestaat helaas geen shortcut:

  • Het is hard werken
  • Het vraagt commitment (doel voor ogen houden)
  • Niet opgeven, maar doorzetten
  • Het overwinnen van tegenslagen

Een fixed mindset is eigenlijk zo zonde van al je potentie. Want je blijft vastzitten tot waar je gekomen bent, zonder uit je comfort zone te gaan. Gelukkig kan iedereen een growth mindset ontwikkelen. Door hard werken, commitment, niet opgeven en mensen om je heen die je supporten.

Je ziet in de praktijk dat mensen met een growth mindset verder komen. Dit komt doordat mensen met een growth mindset niet opgeven en zich niet laten tegenhouden door de tegenslagen van het leven.

Het interessante is dat je ook een fixed en growth mindset tegelijk kan hebben. Dit verschilt vaak per gebied in je leven. Sommige mensen denken vast te zitten in hun baan, terwijl er daarbuiten een legio aan mogelijkheden ligt. Anderen blijven wonen waar ze altijd hebben gewoond, omdat het nu eenmaal altijd zo was. Wat zijn voor jou de triggers om in een fixed mindset te komen?

Een aanrader is zeker om het boek van Carol Dweck over mindset te lezen.