Coaching

Coaching

Coaching is er op gericht om het beste in iemand naar boven te halen zodat er verandering & groei ontstaat. Dus bij deze een aantal tips die je als leidinggevende kunt gebruiken bij het coachen van mensen persoonlijk. Een essentieel punt om te onthouden is dat vandaag de dag alles gericht is op het ‘ik’. Let daarom op dat, als coach, de focus niet bij jou maar bij de ander ligt. Het gaat in dit geval niet om je eigen belang.

Coaching & leiderschap hebben vooral te maken met verandering. Eerst mentaal en daarna fysiek. Het gaat er om dat iemand op een andere manier leert te kijken naar een situatie en in staat is actie te ondernemen en te ontwikkelen. Met persoonlijke coaching zijn er 5 basisfases (of stappen voor verandering):

1. Het beschrijven van je huidige situatie.
2. Weten waar je vandaan komt en wie je bent.
3. Zien wat je mogelijkheden zijn en waar je heen wilt.
4. Een concreet plan maken om te bereiken wat je wilt.
5. Aan de slag met je stappenplan.

Een vervolg op deze stappen is reflecteren en de verandering doorzetten.

Met het coachen van leiders willen we hen naar een volgend niveau brengen. Geef mensen uitdagingen om naar een volgend niveau te gaan. Ga aan de slag met deze praktische handvatten en breng het beste naar boven in mensen.