Waarom is leiderschap voor jongeren belangrijk?

Waarom is leiderschap voor jongeren belangrijk?

‘Ervaring komt met de jaren’ zeggen ze. Heb jij het ooit wel eens gehoord of het zelf gezegd tegen iemand: ‘je bent te jong’? Leeftijd in combinatie met leiderschap wordt vaak gezien als dilemma, maar is dat ook zo? Uiteindelijk ontwikkelt leiderschap zich het beste in een omgeving waar dit gestimuleerd en gewaardeerd wordt. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het trainen, toerusten en coachen van de volgende generatie.

We willen jongeren graag laten opgroeien in een gezonde cultuur, ze op een positieve manier benaderen en laten weten dat ze er mogen zijn. Maar besteden we ook aandacht aan leiderschap?

Denk eens terug aan je tijd op de basisschool of middelbare school, en bedenk je wie de (ongeschreven) leider van je klas was…

Je kan op scholen al zien dat leiderschap zich vroeg ontwikkelt, bewust en onbewust. De ‘populaire’ leerling is de leider van de klas, de sportieve de leider van het sportteam, enzovoort. Wat zou er gebeuren als we deze jongeren naast het laten ervaren van leiderschap, nu al zouden voorzien van goede training en coaching? Zou dat de investering waard zijn?

John Maxwell zegt: “Leadership is influence”, en als dat zo is dan zijn jongeren zeker leiders. Ze hebben een grote invloed op bijvoorbeeld verschillende trends, mode, technologie, ze passen waarden toe en zetten nieuwe normen in. De uitdaging is om deze jonge leiders zo toe te rusten dat ze op hun manier een positieve invloed hebben. Als we daarin slagen dan voorkomen we maatschappelijke onrust en creëren we een hefboom bij het bouwen aan een betere wereld.

Helaas is het voor ‘oudere’ mensen een grote uitdaging om zich te verplaatsen in de situatie van deze jongeren. Het kan bedreigend zijn: wat nu als de volgende generatie het beter gaat doen dan wij? Of de tijd die het kost om te investeren in hen, kan belemmeringen opleveren. Deze vraag kan leiden tot onzekerheid en dat terwijl de oudere generaties de jongeren zouden moeten helpen bij hun ontwikkeling. Het vraagt dus om een praktische aanpak. Wat als we niet investeren in hen?

Het begint bij het verleggen van de focus van onszelf naar de jongeren. We kunnen onze postmoderne maatschappij waar het draait om het ‘ik’ gebruiken als een voordeel. Het is gemakkelijk om jongeren te stimuleren zich bezig te houden met zelfleiderschap, maar daarna moeten we ze een zetje geven om te zorgen dat het daar niet bij blijft. De focus verleggen van jezelf naar de ander. Daarbij is het heel belangrijk dat we scepticisme en negativiteit niet toelaten, maar bezig zijn met het beste in elkaar naar boven te halen.

Die ontwikkeling begint thuis en op school, met het bouwen van relaties, persoonlijke ontwikkeling en de praktische toepassing van leiderschap. En het vraagt de inzet van bedrijven en de maatschappij. Het laten varen van het ‘jij bent te jong’. Jongeren juist leren hoe ze op een positieve manier leiding kunnen geven en het verschil kunnen maken. Ik geloof in de volgende generatie en wil hen helpen om het verschil op een positieve manier te maken.

Op onze website kun je nu geheel kosteloos 30 min gratis resultaat coaching aanvragen, vul hier je gegevens in.