Obstakels om een team te bouwen

Obstakels om een team te bouwen

Er zijn verschillende obstakels waar je tegenaan kunt lopen als teamleider wat betreft het ontwikkelen en bouwen van een team. Alle organisaties hebben hier mee te maken, vooral de non-profit sector. Toch is het ontwikkelen en groeien van een team één van de meest belangrijkste dingen. Geen groei betekent weinig vooruitgang. Hier zijn verschillende obstakels waar je als beginnend teamleider tegenaan kunt lopen:

– Niet weten hoe je mensen moet benaderen.
– Het eng vinden om mensen te benaderen.
– Mensen niet willen lastig vallen (zie je vooral bij vrijwilligerswerk).
– Het liever allemaal zelf willen doen.
– Mensen niet vertrouwen met het werk.
– Niet weten wat ‘team’ betekent .
– Niet echt de transitie willen maken naar teamleider (mensen vinden het lastig om zich echt als leider te profileren).

Het is essentieel om deze obstakels als teamleider te overwinnen. De eerste stappen hierin zijn: (blijf) in jezelf geloven – (blijf) in de mensen geloven – (blijf) in het team geloven.

Uiteindelijk is een team een groep mensen die dezelfde visie heeft en voor hetzelfde doel gaat met elkaar. Succes zit hem in het feit dat we effectief samenwerken en met elkaar naar één doel toewerken. Je hebt mensen nodig om vooruit te komen met je team, samen bereik je meer. Daarom is teamwork en het ontwikkelen van je team essentieel. En daarom is het belangrijk om over deze obstakels heen te stappen.