Hoe functioneer jij?

Hoe functioneer jij?

Heb jij ooit wel eens meegemaakt dat er iets van je gevraagd werd wat onduidelijk was? Effectief functioneren is op dat moment lastig en er zijn verschillende belemmeringen. In het boek “Coaching for Improved Work Performance” van F. Fournies omschrijft hij dat er 4 veel voorkomende redenen zijn waarom mensen niet goed functioneren:

1. Ze weten niet wat ze moeten doen.
2. Ze weten niet hoe ze iets moeten doen.
3. Ze weten niet waarom ze iets doen.
4. Ze zijn zelf niet in staat bepaalde hindernissen weg te nemen.

Volgens John Maxwell bepalen deze 4 redenen waarom mensen onder hun niveau presteren, het zijn allen leiderschapsverantwoordelijkheden. Als manager en leider is het daarom essentieel om ervoor te zorgen dat deze 4 punten duidelijk en helder zijn: voor jezelf én voor je team.

Het gaat om duidelijkheid scheppen en problemen oplossen. Wanneer mensen goed functioneren geeft dat rust en vergroot het de effectiviteit binnen je team.